Automaatiosuunnittelu
Automaatiosuunnittelu teollisuudelle
Automaatiosuunnittelua tarvitaan niin leipomoiden tuotantolinjojen raaka-aineiden annostelussa kuin moottoritien tunneleiden ilmanvaihdon ja valaistuksen toiminnassa. Paras automaatiosuunnittelu onkin tuotannon taustalla tehtyä näkymätöntä työtä, jonka olemassaolon huomaa vain siitä, että kaikki toimii turvallisesti ja sujuvasti. Kaiken tuottavan teollisuuden ytimessä ovatkin hyvin ja varmasti toimivat automaatio-ohjelmat.
Automaatiosuunnittelussa tehdään automaatio-ohjelma, joka perustuu mekaniikka- ja sähkösuunnittelusta saataviin lähtötietoihin. Mekaniikka- ja sähkösuunnittelijat luovat projektille vahvan perustan, jonka päälle rakennetaan automaatio. Turvaohjelman ollessa nykyisin osa PLC-ohjelmaa, myös yhteistyö turvallisuudesta vastaavien asiantuntijoiden kanssa on tärkeää.
Automaatiosuunnittelijan on oltava tiiviissä yhteistyössä sähkö- ja automaatiosuunnittelijoiden kanssa ja osattava lukea heidän tuottamia dokumentteja, kuten mekaniikkakuvia, sähkökuvia ja hydrauliikka- ja pneumatiikkakaavioita. Hyvällä yhteistyöllä suunnittelijoiden kanssa ja lähtötietojen ymmärtämisellä luodaan vahva pohja automaatiosuunnittelun onnistumiselle.
Automaatiosuunnittelijana voin luoda tarvittaessa linjan toimintaselostuksen, jonka pohjalta ohjelma tehdään, ja jonka perusteella voidaan luoda myös käyttöohje.
Meillä on pitkä kokemus automaatiosuunnittelusta
Asau tarjoaa pitkän kokemuksen eri teollisuuden alojen automaatiosuunnittelusta, esimerkiksi vaneri- ja sahateollisuudesta sekä leipomoista, käyttäen Suomessa usein käytettyjä teknologioita:
- Siemens Classic S7 PLC
- Siemens WinCC Flexible HMI
- Siemens TIA-portal. PLC, HMI ja Safety
- Beckhoff OOP
- Beckhoff kiinteistöautomaatio
Dokumentointi ja testaus
Varsinaista ohjelmaa tehtäessä on tärkeää, että ohjelma on tehty huolellisesti ja hyvin dokumentoituna. Muuttujien selkeät nimet ja ohjelmalohkojen kommentointi ovat osa dokumentaatiota. Ohjelman dokumentointi ja jatkuva raportointi ohjelmoinnin aikana pitää sekä projektin johdon että muut suunnittelijat tietoisina ohjelmoinnin etenemisestä. Dokumentoinnin selkeä kieli ja visualisoinnit auttavat myös asiasta vähemmän tietäviä ymmärtämään, mitä ohjelma tekee ja missä vaiheessa ohjelman teko on menossa.
Dokumentointi on myös tärkeä osa käyttöönottoa. Hyvin laadituista testiraporteista saadaan helposti jälkikäteen todennettua, onko esimerkiksi rikkoutunut laite testattu asianmukaisesti.
Osatoteutukset tai kokonaiset ohjelmakokonaisuudet
Automaatio-ohjelmissa tärkeintä ei ole tehdä hienoja ohjelmia, vaan toimivia ja selkeitä kokonaisuuksia. Automaatio- ja logiikkasuunnittelun alihankkijana toimiessa tuomme omaa osaamistamme mukaan ohjelmien tekoon, mutta samalla hallitsemme myös asiakkaan omien ohjelmien käytön vaatimien tarpeiden mukaan.
Laajan kokemuksen omaavana logiikkasuunnittelijana myös täysin tyhjästä lähtevän ohjelmakokonaisuuden rakentaminen onnistuu meiltä hyvin.
PLC-ohjelmat ovat harvoin, pieniä yksittäisiä linjoja lukuun ottamatta, vain pelkkää koneen tai prosessin ohjausta. Liitynnät kolmansien osapuolien laitteisiin, tietokantaan ja esimerkiksi tuotannonohjausjärjestelmiin ovat aivan normaaleita asioita. IIoT-tekniikoiden, kuten MQTT- ja OPC UA -protokollien myötä tiedonsiirron toteutuksesta on tullut kohtalaisen vaivatonta.
Edellä mainitut tekniikat ja protokollien tuntemus ovat osa Asaun osaamista.
Käyttöönotot Suomessa ja ulkomailla
Tuotantolinjojen automaatiosuunnittelussa tärkeiksi asioiksi nousevat turvallisuus käyttäjille sekä hyvä käytettävyys.
Hyvä käytettävyys ei ole pois turvallisuudesta, vaan erittäin tärkeä osa sitä. Siksi onkin tärkeää, että käyttöönoton aikana kommunikoidaan jatkuvasti linjaa käyttävien operaattoreiden kanssa ja järjestetään tarpeellinen määrä lyhyitä täsmäkoulutuksia. Koulutuksissa saatu palaute linjan toimivuudesta ja parannuksista voidaan ottaa välittömästi huomioon.
Asaun palvelupaketti sisältää suunnittelun lisäksi aina myös käyttöönottokoulutuksen joko paikan päällä tai etänä. Koulutusten sisältö räätälöidään toteutusten ja osallistujien tarpeiden mukaan.